25 березня 2020 р.

Рекомендації батькам під час підготовки до ЗНО

Психологічний супровід випускників під час підготовки до  ЗНО
Рекомендації батькам

Не секрет, що успішність здачі іспиту багато в чому залежить від настрою і ставлення до цього батьків. Щоб допомогти дітям якомога краще підготуватися до іспитів, спробуйте виконувати кілька порад.
1. Не переймайтеся самі! Повторюйте дитині, що кількість балів не є досконалим вимірюванням його можливостей.
2. Підбадьорюйте дітей, хваліть їх за те, що вони роблять добре.
Вірджинія Сатир (американський психолог) виявила, що для гарного самопочуття, і навіть просто для життєвого виживання дитині необхідно мінімум 8 обіймів в день!
Не соромтеся - обіймайтеся! Гладьте по голові ваше чадо, добре б ще легкий масаж передпліччя!
3. Спостерігайте за самопочуттям дитини, тому що ніхто крім вас не зможе вчасно помітити і запобігти погіршенню стану дитини, пов'язаного з перевтомою.
4. Контролюйте режим підготовки, не допускайте перевантажень. Порадьте вчасно зробити перепочинок. Поясніть йому, що відпочивати, не чекаючи втоми - кращий засіб від перевтоми.
5. Зверніть увагу на харчування дитини! Виключіть чіпси, газовану воду, кофеїн. Такі продукти, як риба, сир, горіхи, мед, курага стимулюють роботу головного мозку.
6. Разом визначте, «жайворонок» випускник або «сова». Якщо «жайворонок» - основна підготовка проводиться днем, якщо «сова» - ввечері.
7. Напередодні іспиту забезпечте дитині повноцінний відпочинок. Домовтеся, що ввечері напередодні іспиту він припинить підготовку, прогуляється, скупається і ляже спати вчасно. Останні дванадцять годин мають піти на підготовку організму, а не знань.
8. Безпосередньо під час підготовки до іспитів важливо обходитися без допінгу (кава, міцний чай, енергетичні напої), тому що нервова система і так на взводі. Чималої шкоди може завдати працюючий телевізор, радіо. Дитина може слухати музику під час підготовки, але нехай ця музика буде без слів, інструментальна.
9. Порадьте дітям під час іспиту звернути увагу на наступне:
- Пробігти очима весь текст, щоб побачити якого типу завдання в ньому містяться, це допоможе налаштуватися на роботу;
- Уважно прочитати питання до кінця і зрозуміти його зміст (характерна помилка під час тестування - НЕ прочитавши до кінця, за першими словами вже припускають відповідь і квапляться її вписати);
- Якщо не знаєш відповіді на запитання чи не впевнений, пропусти його і відзнач, щоб потім до нього повернутися;
- Якщо не зміг протягом відведеного часу відповісти на питання, чи є сенс покладатися на свою інтуїцію і вказати найбільш ймовірний варіант.


10. Не критикуйте дитину після іспиту.

Немає коментарів:

Дописати коментар