14 квітня 2020 р.

Для батьків під час карантину





Найголовніше, аби уникнути хаотичних клопотів та стуктурувати день, складіть чіткий розпорядок дня для дитини.
Діти звикли дотримуватися певного розкладу в школі та дитсадку, тому візьміть ручку, папір і розпишіть план на час перебування вдома. Мета його полягає в тому, щоб діти були постійно зайняті та навчалися, і вам дозволяючи виконувати інші свої обов’язки, і самі знали, як буде минати їхній день.
Беріть за основу шкільний розпорядок дня, оскільки він для дитини найбільш звичний. Розбийте день на невеликі проміжки часу. Наприклад:
·       Ранкова руханка
·       Сніданок
·       Навчання
·       Руханка
·       Обід
·       Ігри, заняття творчістю
·       Вечеря
·       Час для гаджетів, спілкування з друзями через відеочати
·       Читання
·       Підготовка до сну

Чи безпечно гуляти з дитиною в умовах карантину?
На дитячі майданчики приводити дитину гратися не можна. Краще гуляти на власній приватній території (якщо ви живете в будинку).

Навчання

Щоб діти не сприймали карантин як позапланові канікули, організуйте їм час для навчання. Підтримуйте зв’язок з учителями.
Помічними ресурсами в онлайн-навчанні стануть платформи на кшталт GIOS, яка на час карантину надає безкоштовний доступ до всіх онлайн-курсів з математики з 5-го по 9-й клас для всіх учителів і учнів, тренажер з правопису української мови  WebPen.com.ua,  онлайн-платформа для підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання ILearn. Якщо дитина добре знає аглійську мову, в пригоді їй стане онлайн-платформа Khan Academy

Фізичні вправи дуже важливі

Психологи рекомендують сім’ям щодня виділяти час на фізичні вправи, використовуючи онлайн-відео, музику чи рухливі ігри. Це додасть бадьорости, енергії і зміцнить імунітет дитини. Батькам також в умовах карантину і роботи вдома вкрай рекомендовано!

Ігри та творчість

Дозволяйте дитині обирати самій заняття та ігри. Цікавтеся, що діти хотіли б сьогодні зробити і які плани мають на тиждень. Важливо прислухатись до дітей та їхніх бажань.
Що більше дитина грається, то краще вона вчиться гратися. Гра – це завжди і розвиток, і терапія, і адаптація. У цьому батькам допоможуть LEGO, пазли, конструктори, набори для малювання (фарби, олівці, фломастери, розмальовки і скетчбуки), ліпка, орігамі, рукоділля, аплікації, набори для творчости.
Для малювання також можна знайти кілька непотрібних матеріалів і дозволити дітям їх розфарбувати. Дітям шкільного віку можна запропонувати модні скетчбуки, які зазвичай містять інструкції для малювання в різних техніках.
Планувати активності варто з урахуванням інтересів дитини, адже для кожного віку вони свої.

7 активностей для дітей, якими вони можуть займатися самостійно

·       малювання долонями
·       викладання малюнків нитками
·       малювання зубною щіткою
·       орігамі
·       аплікації
·       написати лист своїм друзям
·       вивчити 10 нових слів

7 активностей для дітей, які можна виконувати разом з батьками

·       взяти одне в одного інтерв’ю,
·       розібрати гардероб та влаштувати показ мод
·       подивитися пізнавальний документальний фільм
·       зробити слайм
·       пограти в хрестики-нулики
·       скласти пазл
·       приготувати улюблену страву або десерт

Вирішення головоломок, ребусів, складання пазлів, гра в настільні ігри вимагають сфокусованости та заціквлености. Такі заняття об’єднують усіх членів родини та можуть бути чудовим способом провести час усім разом під час карантину.
Якщо діти ходять на гуртки, займаються спортом, заохочуйте продовжувати тренування вдома. Виділіть для цього окремий час: нехай діти танцюють, співають, відробляють прийоми, вчать нові слова іноземною мовою тощо.

Час для гаджетів

Щодо гаджетів, то тут батькам варто суворо контролювати екранний час дитини. Щодня виділяйте конкретний час, коли діти можуть використовувати свої гаджети: грати в ігри, дивитися мультфільми тощо.

Читання

Після роботи психологи радять батьками читати книги вголос разом з дітьми перед сном. Інтерактивне читання з дітьми дуже корисне для навчання мови та грамотности, розвитку уяви. Батьки повинні заохочувати своїх дітей говорити про сюжет, свої відчуття, обговорювати героїв.
Ваша здатність мотивувати дитину до навчання стане одним з найважливіших аспектів протягом наступних днів та тижнів, особливо поки ще не зрозуміло, як довго школи можуть залишатися закритими. Використовуйте час карантину для того, щоб провести більше часу з дітьми.


Немає коментарів:

Дописати коментар